Vanliga anledningar till att bli nekad ett lån

Att ansöka om ett lån kan vara en komplicerad process och det finns flera skäl till varför en ansökan kan bli nekad.

Här tar vi en närmare titt på de vanligaste orsakerna och ger tips om hur man kan öka sina chanser att bli godkänd.

Nekad ett lån på banken

Dålig kreditvärdighet

En vanlig anledning till att låneansökningar blir nekade är en låg kreditvärdighet. Kreditvärdighet är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka dina skulder och det kan baseras på flera faktorer, inklusive tidigare betalningshistorik, skuldnivåer och inkomst. Om du har en låg kreditvärdighet, kan det vara svårare att få ett lån godkänt.

För hög skuldsättning

En annan vanlig orsak är för hög skuldsättning. Om du redan har mycket skulder, kan långivare vara tveksamma till att ge dig ytterligare lån. Om du har skulder hos Kronofogden är det nästan omöjligt att få ett lån. Då måste man ha en medsökande när man söker om lån eller kolla på ett omstartslån.

Ostadig anställningshistorik

Ostadig anställningshistorik kan också vara en anledning till att du nekas ett lån. Långivare vill se att du har en stabil inkomst, så om du har haft många olika jobb under en kort tidsperiod eller om du har varit arbetslös under långa perioder, kan detta påverka din låneansökan negativt.

För låg inkomst

Om din inkomst inte är tillräckligt hög, kan det också vara en anledning till att din låneansökan blir nekad. Långivare vill vara säkra på att du kan betala tillbaka lånet, och om din inkomst inte täcker dina levnadskostnader plus de månatliga lånebetalningarna, är det troligt att du blir nekad.

För kort tid på nuvarande adress

Långivare ser också på hur länge du har bott på din nuvarande adress. Om du har flyttat runt mycket på kort tid, kan det signalera instabilitet och öka risken för långivaren.

Ingen kredithistorik

Om du aldrig har haft ett kreditkort eller lån tidigare, kan du sakna kredithistorik. Detta kan göra det svårare för långivare att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet, vilket kan leda till att din ansökan blir nekad.

Använd en jämförelsetjänst för att hitta lån med låga krav

Om du har svårt att få lån kan det hjälpa att använda en jämförelsetjänst för lån. På smslånsombeviljaralla.se kan du hitta och jämföra långivare som ställer lägre krav på den sökande. Här listas långivare som accepterar betalningsanmärkningar och har lägre krav på inkomst. 

Hur man kan öka sina chanser att få ett lån godkänt

Det finns flera sätt att öka dina chanser att få ett lån godkänt. Dessa inkluderar att förbättra din kreditvärdighet, minska din skuldsättning, visa upp en stabil anställningshistorik och säkerställa att du har tillräcklig inkomst för att täcka dina lånebetalningar.

Genom att förstå de vanligaste orsakerna till att låneansökningar blir nekade, kan du arbeta mot att förbättra din finansiella situation och öka dina chanser att få ett lån godkänt i framtiden.