Räkna på lån

När du letar efter ett lån har du förmodligen fokus på vilket företag som kan ge dig de pengar du behöver och troligen väldigt litet fokus på hur din egen budget ser ut för de kommande åren. Det gäller dock att du ändrar fokus en aning. Det är nämligen viktigt att du ser till att din budget månad för månad verkligen håller, så att du slipper låna om och om igen tills du befinner dig i en skuldfälla. Det gäller att utrymmet mellan inkomster och utgifter är tillräckligt stort så att amortering på lånet inte medför några problem. Att du räknar på både lån och budget är därför väldigt betydelsefullt.

Två långivare vi varmt kan rekommendera är Spargofinans och Nordiclån

Räkna ut månadskostnad

För att du ska kunna räkna ut huruvida du har utrymme i din budget för att amortera på ett lån behöver du naturligtvis först veta hur mycket lånet kommer att kosta. Det kan du vanligtvis se på långivarens hemsida genom att fylla i parametrar som hur mycket pengar du vill låna och hur lång amorteringstid du vill ha. Det som dock kan variera från kalkylen är räntan då den ibland sätts individuellt. När du väl har ansökt om lånet får du naturligtvis reda på vad din individuella ränta blir, och du har naturligtvis möjlighet att avstå från att acceptera lånet om du anser att räntan blir för hög. För att ta reda på månadskostnaden behöver du räkna samman amortering, räntekostnad och eventuella övriga avgifter.räkna på lån

Räkna hur stort utrymme du har

När du väl vet hur stor månadskostnaden för lånet blir är det dags att ta reda på hur stort utrymme du har i din ekonomi och om budgeten håller även för lånets månadskostnad. Du kan börja med att sammanställa hushållets inkomster för att därefter lista utgifterna. Kom ihåg att ta med såväl lån och krediter som hyra, el, mediciner och andra utgifter som inte är möjliga att välja bort. Du subtraherar sedan utgiftssumman från inkomstsumman och ser hur mycket som blir kvar. Kom ihåg att du även behöver ha pengar kvar för att täcka inköp av mat. När du har räknat efter kan du se hur mycket du har kvar att leva på och du kan även se om det är rimligt att amortera på ett lån utifrån de siffror du har fått fram.

Viktigt att lyssna på förnuftet

När du har gjort dina beräkningar är det viktigt att du lyssnar på förnuftet. Om du behöver pengar är det naturligtvis frestande att ansöka om lån oavsett vilket resultat du får fram, men det gäller att tänka på att du ska klara avbetalningarna. Om du missar avbetalningarna är risken stor att du hamnar i mycket stora ekonomiska skuldbergsvårigheter och det är naturligtvis inget du vill. Med tanke på detta ska man bara låna pengar om uträkningarna visar att det finns utrymme för att klara både vardagsekonomin och amorteringarna på lånet. Helst ska det även finnas ett ganska rejält utrymme så att du kan hantera eventuella oförutsedda utgifter som kan drabba alla någon gång ibland. Att du har möjlighet att lägga undan en slant på sparkontot varje månad är viktigt.

Behöver du kolla på aktuell valutakurs så gå in på text tv 230, jodå den lever ännu och kan nås ifrån datorn.