Låna privat

När du hör orden låna privat kan det betyda två saker. Det kan betyda att du lånar privat av någon du känner och det kan betyda att du tar ett privatlån hos en bank. Det är förstås stor skillnad på de två alternativen samtidigt som det givetvis kan finnas både för- och nackdelar med dem båda.

Två långivare vi varmt kan rekommendera är Spargofinans och Nordiclån

När ska du låna privat?

Att låna privat av någon du känner kan ibland vara det enda alternativet du har. Kanske har du redan andra lån som gör att inte banken vill bevilja ytterligare ett, eller så huslånkanske du har skulder som står i vägen för ett lån. Om en släkting eller någon annan du känner väl då kommer och erbjuder dig ett lån kan det kännas som ett halmstrå för en drunknande. Det kan vara just möjligheten att få låna privat som hjälper dig på fötter ekonomiskt. Många väljer också att låna privat, av exempelvis föräldrar, för att betala kontantinsatsen när det är dags att köpa bostad. Anledningen är förstås att det annars kan bli alldeles för dyrt med både privatlån och bolån. När man lånar privat av någon man känner slipper man ofta räntan, eller behöver åtminstone inte betala lika hög ränta, vilket gör månadskostnaden lägre och lättare att hantera.

Vad som är viktigt att tänka på om du ska låna privat är att det är otroligt viktigt att du sköter dina avbetalningar till punkt och pricka. Problem att få betalt kan skapa stora slitningar i din relation till den du lånat av, vilket det naturligtvis inte är värt. Om du vill låna av någon i din närhet är det av enormt stor betydelse att du vet att du klarar att betala tillbaka varje månad.

Ta ett privatlån

Att ta ett privatlån är inte samma sak som att låna av någon privat. Det här är istället ett blancolån det handlar om, det vill säga ett lån utan säkerhet. De kallas även privatlån och är den vanligaste typen av banklån. Om du behöver pengar till resor, konsumtion, renoveringar, hästköp eller något annat så är det oftast ett privatlån som gäller. Det är lån till saker som det inte finns en säkerhet för. Bolån hör med andra ord inte hemma i den här kategorin.privatlån

Att ta ett privatlån är inte alls lika känsligt som att låna privat. Du lånar av banken eller likvärdig långivare och du amorterar varje månad på lånet. Ofta kan du välja betalningstid upp till 10 år, i vissa fall något längre. Det finns privatlån upp till 500 000 kronor. Någon enstaka bank erbjuder blancolån ända upp till 600 000 kronor för den som uppfyller de hårda krav som ställs för att du ska kunna få så stora lån.

Fördelen med ett privatlån framför att låna privat är att du inte hamnar i en beroendeställning till någon. Du behöver heller inte vara orolig att lånet ska äventyra dina personliga relationer. Nackdelen är att alla inte har möjlighet att få ett blancolån hos en bank och att räntan ibland kan bli hög, beroende på vilka ekonomiska förutsättningar du har.