Olika typer av lån

På lånemarknaden finns idag ett flertal typer av lån. Det betyder att du i de allra flesta fall kan hitta ett lån som passar dina behov. Bolån och billån är exempel på lånsmslån där det finns en säkerhet för lånet, vilket resulterar i lägre räntor. Blancolån är däremot en form av lån utan säkerhet. Det finns både större blancolån och mindre blancolån som ofta kallas snabblån eller smslån.

De största lånen

De allra största lånen är de lån som kallas bolån. De är förstås bara aktuella när du ska låna pengar för att köpa en egen bostad. Det går bra att låna till villa eller lägenhet men du måste själv bekosta kontantinsatsen som ligger på 15 % av köpesumman. Vissa väljer att låna till detta via en annan långivare i ett blancolån, medan andra har pengar undansparade. Räntan på bolånet är låg och amorteringsnivån oftast lägre än på blancolån. Det rör sig dock ändå om ett stort lån, och det är därför viktigt att du väljer en långivare som du känner dig trygg med. Kanske tycker du att den bank där du har ditt lönekonto och sparkonton passar dig bäst, eller så är det här ett gyllene tillfälle att byta bank helt och hållet. Du kan då även befinna dig i ett bra förhandlingsläge för att få ännu lägre ränta om du flyttar dina konton och sparande till den nya banken.

Två långivare vi varmt kan rekommendera är Spargofinans och Nordiclån

Kreditlån

Kreditlån fungerar som ett kreditkort fast utan själva kortet. Fördelen med denna typ av lån är att du bara betalar ränta för den del av lånet som du just nu utnyttjar. Du betalar en grundavgift för att ha tillgång till, säg 100 000 kr, sedan betalar du ränta på de pengar du just nu utnyttjar. Mer om denna typ av lån kan du läsa om på kreditlån.com.

Blancolån – lån utan säkerhet

De kanske vanligaste lånen av alla är blancolånen, det vill säga lån utan säkerhet. Räntan brukar variera mellan 3 och 20 % i de allra flesta fall, även om vissa så kallade snabblån avviker genom att ha betydligt högre räntesatser.

Med blancolån kan du låna till i stort sett vad som helst. Det är den här typen av lån som blir aktuellt om du behöver renovera i hemmet eller stugan, resa jorden runt eller om du behöver täcka oförutsedda utgifter som du inte har pengar undansparade till. Du kan låna ända upp till 500 000 kronor och i enstaka fall till och med mer, men du kan även låna så små belopp som 1000 kronor. När det kommer till de allra minsta lånen går det inte att hitta dem hos de större bankerna, men det finns alternativa långivare som har valt att fokusera på just små lån. När du är på jakt efter större privatlån är det däremot storbankerna och andra webbaserade banker som gäller.

Låna till ny bil

Ett billån kan bli aktuellt om du ska köpa ny bil. Den behöver dock inte vara fabriksny, utan det kan handla om en begagnad bil som du köper på en bilfirma. Det finns flera företag och banker som erbjuder billån och räntan är ofta förmånlig då bilen fungerar som säkerhet för lånet. Flera av de mest kända bilföretagen erbjuder även egna finansieringslösningar, vilket innebär att du kan få billån direkt genom dem. I vissa fall går det också att kombinera så att amorteringen på bilen faktureras tillsammans med försäkringspremien. Att minska antalet fakturor som dyker upp på månatlig basis kan verkligen underlätta, så många bilägare uppskattar den möjligheten.billån