Långivare och räntenivåer

För den som ska låna pengar finns det mycket att sätta sig in i. För något årtionde sedan fanns det inte speciellt många långivare att välja mellan. Alla som ville låna pengar var mer eller mindre tvungna att vända sig till de stora bankerna och det var långt ifrån alla som uppfyllde kraven för att få låna. Idag finns det betydligt fler långivare och även lån i olika storlekar. Detta gör även att det finns fler alternativ att kolla upp för den som vill låna pengar. Att man verkligen gör sin research är viktigt, då räntenivåerna kan variera enormt mycket mellan olika långivare.bank

Två långivare vi varmt kan rekommendera är Spargofinans och Nordiclån

Snabblån har generellt en hög effektiv ränta

En typ av lån som inte har funnits så väldigt många år men som blivit oerhört populär och där det idag finns många långivare är snabblånen. Det handlar om lån som beviljas relativt enkelt, där det ges snabba besked och snabba utbetalningar. Det handlar också om lån på relativt små belopp där återbetalning sker betydligt snabbare än vid vanliga lån. Ofta ska hela lånet betalas inom en eller några få månader. Den effektiva räntan kan ligga på över 100 % på den här typen av lån. Detta kan dock tyckas något missvisande då man ytterst sällan har den här typen av lån i ett helt år. Ofta kan prisbilden exempelvis se ut som så att du lånar 2000 kronor och ska betala tillbaka 2500 kronor. Visst handlar det om stora kostnader för så små summor, samtidigt fyller lånen ett behov som kanske inte riktigt tillgodosetts förut.

Bolån har de lägsta räntorna

De allra lägsta räntorna hittar du på bolånen och här kan det även finnas visst utrymme till förhandling. Om du vänder dig till en långivare och är beredd att flytta överräntor alla dina konton och sparande till denna bank, kan det hända att långivaren kan sänka räntan lite. Du kan också få lägre ränta genom att förhandla om annat. De räntenivåer som anges för bolån är listräntor men ofta går det att få lägre ränta om du till exempel kan täcka större del av bostadens värde med egen insats än minimikravet. Om du har hög inkomst ökar det också chansen att kunna förhandla fram en lägre ränta.

Räntorna varierar för blancolån

När det gäller blancolån mellan cirka 50 000 och 500 000 kronor är det kanske allra svårast att kontrollera räntenivåer hos de olika långivarna innan du ansöker om lån. Visst anger långivarna olika räntor på sina hemsidor men problemet är att de flesta numera sätter räntan individuellt, vilket givetvis inte sker förrän de har fått in din ansökan. Vilken ränta just du får vet du med andra ord inte förrän du har skickat in din ansökan. Detta är också en anledning till att fler och fler väljer att ansöka om lån genom en låneförmedlingstjänst. På detta sätt registreras bara en förfrågan hos UC, men det finns möjlighet att få erbjudanden från flera olika långivare, vilket också ger kunden chansen att jämföra räntenivåer innan ett beslut fattas. Detta kan ge ett mer fördelaktigt lån och det kan faktiskt skilja många hundralappar varje månad.