Svårt att få lån

Trots att det idag finns mängder av långivare och lån finns det ändå väldigt många människor som har svårt att få ett lån. Detta kan bero på en rad olika saker. Det kan till exempel bero på att man har obetalda kronofogdeskulder, betalningsanmärkningar, låg inkomst, allt för många andra lån, en annan anställningsform än svårt låntillsvidareanställning eller kanske att man inte varit anställd tillräckligt länge. Oavsett vad orsaken är så är detta förstås frustrerande för den som råkar ut för det, och vi kommer här att gå igenom en rad åtgärder man kan vidta för att förbättra chanserna att få ett lån beviljat.

Två långivare vi varmt kan rekommendera är Spargofinans och Nordiclån

Svåra omständigheter

Först och främst måste vi nämna att det finns några få omständigheter då det verkligen är så gott som omöjligt att få ett lån beviljat på egen hand. Det handlar om när den som ansöker om lån har obetalda skulder till Kronofogden. Det finns i stort sett inga långivare alls som är beredda att bevilja lån om detta är fallet. Om du har skulder råder vi dig att först betala av dem. När du har gjort det kan du åter försöka ansöka om lån då situationen är en annan. Behöver du hitta något lån utan UC så gå via denna länken för att se vad som är möjligt där.

Omständigheter som går att hantera

De andra anledningarna som nämns ovan, som också gör det svårt att få lån, är ändå möjliga att hantera. Det finns ofta någon långivare som beviljar lån trots dessa faktorer och vissa saker går också att göra något åt.

Om du har någon enstaka betalningsanmärkning kan det vara möjligt att få låna pengar ändå, om du inte behöver ett allt för stort lån. Det är idag så vanligt med skulderbetalningsanmärkningar att flera långivare, främst de som arbetar med snabblån, har öppnat upp för låntagare med anmärkningar. Det går inte att låna lika stora belopp och räntan blir vanligtvis högre, men det går alltså att få låna och det kan vara till stor hjälp. Om du behöver ett större lån än du har möjlighet att få på egen hand, rekommenderar vi att du försöker ta hjälp av en medlåntagare eller en borgenär. Då kan du ofta få lån på högre summor.

Om ditt problem som gör det svårt att få låna är att du har en anställningsform som inte uppskattas av långivarna, så går det ofta att lösa. De flesta storbanker kräver att du ska vara fast anställd, eller tillsvidareanställd som det heter, men idag finns många andra anställningsformer som också är vanliga. Det är vanligt med projektanställningar, timanställningar och andra varianter. Vissa mer moderna långivare har insett detta och erbjuder lån även för de med alternativa anställningsformer. Detta förutsätter dock att inkomsten är tillräckligt hög och att det inte finns några anmärkningar i bagaget.

Om problemet är att inkomsten anses vara för låg går det ju ofta att försöka höja den. Kanske är det ändå dags för lönesamtal på arbetsplatsen och då kan du försöka påverka lönen i positiv riktning. Om du inte har någon möjlighet till en inkomsthöjning på din befintliga arbetsplats så kanske du kan tänka dig att arbeta extra på lediga dagar. Då kan du höja inkomsten ändå och öka chansen att få lånet du behöver. Att tro att man kan ta sig ur problemen genom att vinna pengar ska man aldrig ge sig in på, lägg energin på saker som har en reell chans att lyckas.